Werkplanning, facturatie, voorraadbeheer, boekhouding. Voor de dagelijkse gang van zaken is praktisch elke organisatie afhankelijk van IT. Is er een storing, dan liggen veel werkprocessen direct stil. Deze downtime kost niet alleen geld, het veroorzaakt ook reputatieschade bij klanten en ergernis bij medewerkers. De kans op downtime wordt aanzienlijk verkleind door een slimme monitoring en adequate beveiliging.
Uit Europees onderzoek* blijkt dat Nederlandse bedrijven bij een ICT-storing waardoor werkzaamheden worden onderbroken gemiddeld € 58.400 aan kosten maken. Daar bovenop komt gemiddeld per storing nog eens een bedrag van € 24.500 voor het oplossen van het probleem.
De downtime per kritieke storing ligt bij 42% van de Nederlandse bedrijven op 11 tot 15 uur. Bij 22% van de bedrijven is de tijd tussen het ontstaan van het probleem en het oplossen ervan zelfs 15 tot 24 uur. Doorgaans zijn er 18 medewerkers betrokken bij een storing.
Voorkomen is beter dan genezen
In 58 % van de gevallen wordt de downtime veroorzaakt door menselijke fouten. Daarnaast is ransomware een steeds vaker voorkomende oorzaak. Maar ook hardware-fouten en beveiligingsincidenten kunnen zorgen voor downtime. En dan zijn er nog de externe oorzaken zoals brand of een natuurramp, alhoewel dit laatste in Nederland gelukkig niet veel voorkomt.
Wat kunt u doen om het downtime tot een minimum te beperken en daarmee onnodig verlies van inkomsten voorkomen? Continue IT zet een aantal praktische tips voor u op een rijtje:
Goede back up
Een absolute must is een goede back up, een regelmatige kopie van alle gegevens. Stel uzelf bij het instellen van de back up de volgenden vragen:
- Welke systemen moeten worden meegenomen in de backup? Alleen servers of ook lokale PC’s en laptops? En is er gedacht aan de online applicaties en cloud diensten, zoals Office 365?
- Hoeveel data kan de organisatie maximaal missen? Volstaat het terugplaatsen van de backup van de afgelopen nacht nog? Of kan er maximaal een halve dag of wellicht nog minder gemist worden?
- Binnen welke tijd moet er weer verder gewerkt kunnen worden? Binnen een paar dagen, een paar uur of nog korter?
Zorg er ook voor dat u altijd weet hoe u een back up snel kunt terug zetten. Test de procedure regelmatig. Een Disaster Recovery check is een goede manier om de werking te testen en mogelijke problemen aan het licht te brengen. Welke uitwijkvoorzieningen zijn er nodig wanneer er een storing optreedt?
Redundantie
Een manier om het risico en daarmee de schade te beperken is dubbel uitgevoerde systemen en verbindingen.
Rechten en toegangsbeveiliging
Ga goed na wie er binnen de organisatie toegang heeft tot bepaalde bestanden. Geef niet automatisch alle medewerkers toegang tot alle mappen en bestanden. Op deze manier wordt voorkomen dat in geval van een besmetting via ransomware de gehele organisatie besmet raakt.
Multifactor-authenticatie
Het wachtwoord is de populairste en een van de meest gebruikte veiligheidsmaatregelen, maar vaak ook de meest kwetsbare. Bovendien is de beveiliging enkel gebaseerd op de sterkte van het wachtwoord. Een multifactor authenticatie is een methode waarbij een gebruiker twee of meer stappen moet doorlopen om toegang te krijgen tot een systeem of werkstation.
Continue IT service 2.0
Continue IT helpt MKB- bedrijven en non-profit organisaties bij het op orde brengen én houden van hun IT-beveiliging. Onze geavanceerde Continuity Service 2.0 monitort, beveiligt en beheert servers, netwerk en PC’s volledig automatisch. Ook de back-ups worden goed geregeld. Dat verbetert de performance van uw IT-systeem en de kans op downtime wordt tot een minimum beperkt. Met Continuity Service 2.0 signaleren we knelpunten voor het problemen zijn geworden. En is er toch een storing, dan kunnen we dankzij de goede monitoring snel ingrijpen.