De opkomst van Endpoint Detection and Response (EDR)
Waarom steeds meer bedrijven de voorkeur geven aan EDR i.p.v. antivirussoftware
Om downtime te voorkomen wilt u uw IT-systemen zo goed mogelijk beschermen tegen digitale aanvallen, zoals virussen, phishing en ransomware (gijzelsoftware). Waarschijnlijk gebruikt u hiervoor antivirussoftware. Dat is een goede basis. Maar het kan beter. Endpoint Detection en Response, ofwel EDR, gaat verder. Steeds meer bedrijven geven de voorkeur aan EDR-technologie omdat het beter beveiligt dan traditionele antivirussoftware. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen antivirus en EDR.
Net als veel andere bedrijven en organisaties bent u waarschijnlijk afhankelijk van uw IT-systemen. Een digitale aanval legt processen stil. Dat kost geld, veroorzaakt reputatieschade bij klanten en ergernis bij uw medewerkers. Daarnaast kan een aanval leiden tot verlies van data of een datalek. Reden genoeg om opnieuw aandachtig te kijken naar de manier waarop uw organisatie en eindgebruikers beschermt zijn tegen digitale bedreigingen.
EDR versus Antivirus
Het verschil is als volgt: antivirussoftware scant uw IT-systeem. Het herkent virussen die eerder zijn ontdekt op basis van de hiervan bekende kenmerken. Maar cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en de hoeveelheid nieuwe bedreigingen neemt snel toe. Een traditionele antivirusscanner volstaat daarom niet altijd meer. Endpoint Detection and Response (EDR) is een heel nieuwe technologie die veel verder gaat in de bescherming tegen cyberaanvallen. EDR maakt gebruik van Artificial Intelligence en Machine Learning en detecteert aanvallen op basis van gedrag of verdachte activiteiten. Omdat virussen, oude en nieuwe, altijd afwijkend gedrag vertonen, worden ze makkelijk herkend door EDR én automatisch afgeweerd.
De voordelen van EDR
- Meer geavanceerd: Het EDR-beveiligingssysteem is geavanceerder en bevat niet alleen antivirus, maar het bevat ook veel beveiligingstools zoals firewall, whitelisting-tools en monitoringtools om uitgebreide bescherming te bieden tegen digitale bedreigingen.
- Verbetert performance: Omdat EDR werkt op basis van gedrag van uw IT-systeem, hoeft niet elk bestand bij het openen eerst gecontroleerd te worden op virussen. Dit komt meteen ten goede aan de performance en de snelheid van uw systemen en applicaties.
- Herstelt data: EDR biedt mogelijkheden om, wanneer er toch een aanval is doorgedrongen, de laatste wijzigingen en daarmee de besmette bestanden terug te draaien. Meestal lukt het om hiermee uw systeem terug te brengen in originele staat, zonder dat u backups hoeft terug te zetten óf losgeld moet betalen. Wel zo fijn!
Steeds meer organisatie krijgen te maken met digitale aanvallen van buitenaf. Om uw bedrijfscontinuïteit te vergroten en schade te voorkomen is het beschermen tegen cyberaanvallen belangrijker dan ooit. Met EDR beperkt u de kans op problemen en verhoogt daarmee de bedrijfszekerheid van uw IT-systemen.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Continue IT biedt een uitstekende EDR-oplossing én heeft de kennis in huis om u en uw eindgebruikers optimaal te beschermen. Wil u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!